WHIP MASTERS INSTRUMENTALS – VOLUME 1

We werden in de voorbije weken overspoeld door een hele serie verzamelplaten uit de reeks van de retro-platenlabels ‘Koko-Mojo Records’, ‘Rhythm Bomb Records’ en ‘Atomicat Records’. Met het hierbij wat nader toegelichte compilatiealbum “Whip Masters Instrumentals – Volume 1” zijn we voorlopig aan de laatste verzamelaar in deze uitgebreide reeks toegekomen.

Dee Jay Mark Armstrong was deze keer opnieuw de samensteller van dienst voor het ‘Atomicat Records’-label. Hij selecteerde dertig volledig instrumentale nummers uit de jaren ’50 en ’60 om ze een plaatsje te geven op deze unieke verzamelplaat. Daarbij zijn ook nu weer een aantal wat meer bekende tracks en artiesten zoals de bijdragen van ‘The Champs’, Bo Diddley en ‘Bill Haley And His Comets’.

Maar de overgrote meerderheid van de nummers op “Whip Masters Instrumentals – Volume 1” zijn zelfs ongekend bij de meer ervaren muziekliefhebbers die zich al eens in de geschiedenis van de instrumentale muziek hebben verdiept. Het is dan ook een verdienste van Mark Armstrong dat hij er in geslaagd is om nog dergelijke nummers op te kunnen diepen uit de donkere stofferige kelders van de muziekhistoriek.

Bij dit korte verhaal hebben we drie audiovideo’s gevoegd van nummers die op deze verzamelaar een plaats hebben gekregen. Eerst hoort u Bo Diddley in “Bo’s Bounce”, gevolgd door ‘The Whips’ met “Yes Master” en ‘The Champs’ mogen het trio tracks afsluiten met “Jumping Bean”. De titels en uitvoerders van de andere door gitaren-, piano- of saxofoonsolo’s gedomineerde R&B-, jazz-, rockabilly- en rock’n’roll-tracks kunt u in het onderstaande lijstje terugvinden.

Op het hoesje van deze plaat schrijft de samensteller: ‘the album is designed for bad boys and girls and will shock your neighbours!’. Dat zal dan toch vooral moeten veroorzaakt worden door het luide afspelen op de stereoinstallatie want van deze muziek zelf zijn wij toch niet echt bang geworden. De ‘Volume 1” in de titel van deze plaat liet vermoeden dat er nog een vervolg zou komen en we hebben inmiddels al vernomen dat er in totaal drie van deze oldies-verzamelplaten zullen uitgebracht worden.

(valsam)

 

 

 


TRACKLIJST
01 Dave's Travelers - Traveler Rock
02 Hank Moore and Orchestra - Sour Mash
03 Jay Hodge featuring Lloyd Rowe on Guitar - Goatsville
04 Bo Diddley - Bo's Bounce
05 The Upsetters - The Upsetter Rock
06 The Frantics (whip artist Monty Whiplash) - The Whip
07 Rockin' Belmarx - Torture Rock
08 The Whips - Yes Master
09 Ray Ether - Slave Girl
10 Bill Haley and His Comets featuring Frank Beecher on Guitar - Goofin' Around
11 Billy Mure's Supersonic Guitars - Firecrackers
12 Chuck Higgins - The Rooster
13 Hadda Brooks - Teenage Boogie
14 Rockaways - Rampage (Nash)
15 The Tradewinds - The Snake
16 The King's Henchmen - All Tore Up
17 Freddie Mitchell Orchestra - Moon Dog Boogie
18 Bijele Strijele - Strijele
19 The Shades - Shady Lady
20 The Flamethrowers - Whippy Wow
21 Space Man with The Rockets - Cave Man Love
22 Ronnie Ray and The Playboys - The Vulture
23 Wade Ray and His Cow Town Five - Dipsey Doodle
24 Speedy West with Jimmy Bryant - Flippin' The Lid
25 Urban Zotel - Blastin' Off
26 The Flee-Rekkers - Bitter Rice
27 Joe Houston - Joe's Hot House
28 Boots Brown and His Blockbusters - Cerveza
29 Chuck Alaimo Quartet - Leap Frog
30 The Champs - Jumping Bean

Artiest info
Website  
 

Label: Atomicat Records